Hoppa till innehållet

Hållbarhet

Göteborg är en grön och hållbar destination. Den internationella rankingen Global Destination Sustainability Index har flera gånger utnämnt Göteborg till världsledande i hållbarhet.

Vi bryr oss om vår planet, vår stad och människorna som bor här. Därför är det viktigt för oss att fylla begreppet ”hållbarhet” med mening och konkret innehåll. Oavsett om det handlar om att skapa miljövänliga evenemang, att marknadsföra gröna hotell eller att förflytta kunskap från mötesrummen och ut till stadens befolkning så handlar det i grund och botten om en och samma sak: Att göra Göteborg till en ännu bättre stad för alla.

Ekologisk hållbarhet är en av vår tids mest brännande frågor och något destinationen Göteborg arbetar fokuserat och målmedvetet med. Men för att åstadkomma hållbar utveckling räcker det inte att arbeta med miljön – man måste även arbeta med de sociala och ekonomiska aspekterna av hållbarhetsbegreppet. 

Om ekonomin går bra, människor har arbete och känner att de är en del av staden blir det också lättare att nå våra klimatmål. Om människorna inte mår bra, om miljön förstörs och resurserna tar slut finns det inga förutsättningar att skapa ekonomiska värden. Det innebär att ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet inte är varandras motsatser – utan varandras förutsättningar.

Är du evenemangsarrangör, läs mer om hållbarhet ur evenemangsperspektiv här.
Är du mötesarrangör, läs mer om hållbarhet ur mötesperspektiv här.

Ekologisk hållbarhet

Sverige har kommit långt när det gäller ekologisk hållbarhet och alla som besöker Göteborg kan vara säkra på att vi är en ansvarstagande destination. Landvetter Flygplats innehar den högsta nivån av miljöackreditering och cirka 95 procent av Göteborgs kollektivtrafik drivs med förnybar energi.

I stort sett alla hotell är miljöcertifierade, vilket gör Göteborg till den grönaste hotellstaden i världen.

Göteborg är världens mest hållbara mötes- och evenemangsdestination enligt hållbarhetsindexet Global Destination Sustainability Index 2016, 2017, 2018 samt 2019. En bred internationell ranking av hållbarhetsarbetet bland 50 städer i världen.

Göteborg är en destination där det är enkelt för dig som besökare att ta miljöansvar. Vill du bo, resa och äta hållbart finns det massor att välja på. Men det finns mycket kvar att göra och vi arbetar hela tiden på att bli ännu bättre på ekologisk hållbarhet. För mötes- och evenemangsarrangörer som vill ha hjälp att lyckas i sitt hållbarhetsarbete erbjuder vi rådgivning, tjänster och miljödiplomering .

Social hållbarhet

Alla som lever i Göteborg ska känna att de är en del av staden och att de möten och evenemang som arrangeras här även är till för dem. Därför använder vi hela staden som arena och gör evenemang tillgängliga för alla. Så vitt skilda exempel som Nobel Week Dialogue, Kulturkalaset och segling i Frihamnen är alla exempel på arrangemang som är öppna för alla att ta del av, helt gratis.

Vi arbetar för att sprida kunskap i staden och när vi genomför projekt som exempelvis 400-årsfirandet 2021 är det viktigt att det finns en tydlig förankring i göteborgarnas vilja och önskningar. Göteborg & Co arbetar även med direkta satsningar, som Team Göteborg, där ungdomar och unga vuxna bjuds in att arbeta som evenemangsvärdar på volontärbasis. Inom projektet finns en stor mångfald, över 40 språk talas och samtliga stadsdelar finns representerade. Team Göteborg är ett exempel på hur social hållbarhet kan omsättas i praktiken.

Ekonomisk hållbarhet

Mycket av vårt arbete syftar till ekonomisk tillväxt; vi arbetar för att det ska komma besökare till möten och evenemang som arrangeras i Göteborg, att det ska bo människor på hotellen, att restaurangerna, butikerna och kaféerna ska vara välbesökta och att besökare ska vilja uppleva vår natur och våra sevärdheter.

Vi arbetar också för att det ska finnas ett brett utbud året om och att människor ska vilja besöka Göteborg i november lika väl som i juli. Därför bidrar vi till utveckling av nya idéer som är ekonomiskt hållbara och som kan bidra till positiv utveckling. På samma sätt arbetar Näringslivsgruppen inom Göteborg & Co för att stärka projekt inom särskilt utvalda områden som bidrar till ekonomisk hållbarhet.

Goda förutsättningar i Göteborg

 • I stort sett alla hotell är miljöcertifierade.
 • Landvetter Flygplats innehar högsta miljöackreditering: ”European Airport Carbon” sedan 2011.
 • Cirka 95 procent av Göteborgs kollektivtrafik drivs med förnybar energi.
 • Under året kommer Styr & Ställ hyrcyklar att finnas på på 135 stationer (1 750 cyklar).
 • Alla restauranger i restaurangföreningen Smaka på Göteborg är miljöcertifierade eller håller på att bli miljöcertifierade.
 • Allt kött som serveras i kommunen ska vara ekologiskt.
 • 2011 fick Göteborgs hamn Sustainable Shipping Award för “Regional Environmental Protection Contribution”. Hamnen var först i världen med elanslutning av fartyg vid kaj.
 • Hösten 2013 blev Göteborg först i världen att ge ut en grön obligation till investeringar som gynnar miljön och klimatet.
 • Göteborg är en grön stad, särskilt med tanke på närheten till skog och parker, men också tack vare korta avstånd i staden. Göteborg är en liten storstad där det mesta ligger på gångavstånd.

Utmärkelser:

 • Toppdestination i hållbarhetsindexet Global Destination Sustainability Index 2016, 2017 och 2018. GDSI startades av MCI-Group ihop med internationella organisationen ICCA (International Congress and Convention Association).
 • Sveriges Klimatstad 2015.
 • Access City Award 2014.
 • Klimatkommun sedan 2012.
 • ICCA:s, International Congress and Convention Association, toppdestination i UNWTO-prisat hållbarhetsindex; Scandinavian Destinations Sustainability Index 2012 och 2013.
 • Europas bästa miljöturism-destination 2011.
 • Fairtrade City sedan 2011.

Läs om hur Göteborg Stad arbetar med hållbarhet på goteborg.se.

Hållbarhetsrapport

Vår Hållbarhetsredovisning för 2019 hittar du här.

Tävlingen European Capital of Smart Tourism startades av EU-kommissionen för att belöna städer som utmärker sig för smarta, innovativa och…

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera